PATTY GRIFFIN – PATTY GRIFFIN

Patricia ‘Patty’ Griffin is een 55-jarige Amerikaanse, op gitaar en piano spelende singer-songwriter van folk-, country- en Americana-songs. Heel wat van haar meestal sober geïnstrumentaliseerde composities werden door andere artiesten gecoverd zoals o.a. Emmylou Harris, Rory Block, Kelly Clarkson en ‘The Dixie Chicks’. Samen met Robert Plant, waar ze tot 2014 een relatie mee had, maakte ze ook deel uit van diens muzikale project en album ‘Band Of Joy’ uit 2010.

Begin dit jaar bracht Patty Griffin na een meerjarige strijd tegen borstkanker het op de bijgaande audiovideo te beluisteren nummer “River” op single uit, een schitterende voorbode van haar nieuwste album dat simpelweg “Patty Griffin” als titel kreeg. Die plaat volgt op het in 2015 op de markt verschenen album “Servant Of Love” waarvoor ze een nominatie voor een ‘Grammy’-award als ‘Beste Folkalbum’ kreeg.

Ze doet op deze nieuwe plaat haar handelsmerk als schrijfster van emotionele en minimaal georkestreerde nummers alle eer aan. Zo staan er vier geheel akoestische nummers op het album met openingstrack “Mama’s Worried”, “Had A Good Reason”, “What I Remember” en afsluiter “Just The Same”. Ex-lover en nog steeds zeer goede vriend Robert Plant is ook twee keer van de partij als backing vocalist bij de liedjes “What Now” en “Coins”.

Andere muzikanten die voor het instrumentale werk zorgen bij de overige songs zijn gitarist en pianist David Pulkingham, bassist en lap steel-speler Craig Ross en drummer Conrad Chocroun. Lindsey Verrill speelt op cello bij de songs “River”, “Bluebeard” en “What Now” terwijl het marimba-spel bij de song “Bluebeard” verzorgd wordt door Thor Harris en Peggy Ghorbani, Eddie Lehwald een stukje op trombone speelt bij het nummer “Hourglass” en Stephen Barber het prachtige pianowerk bij de song “Luminous Places” voor zijn rekening neemt.

De door Craig Ross en Patty Griffin zelf geproduceerde tiende soloplaat werd over een vrij lange periode van bijna één jaar in Austin, Texas opgenomen, beginnend in oktober 2017 en afgesloten in september 2018. In totaal staan er dertien liedjes op het album “Patty Griffin”, meestal folkliedjes en songs die af en toe lichtjes gekruid werden met wat countrymuziek. Immigratie en racisme vormen de inspiratie voor de sociaal en politiek getinte nummers “Boys From Tralee” en “The Wheel”.

Een song waar wij erg veel van houden is het introspectieve nummer “Where I Come From” waarin ze nostalgisch terugblikt op haar afkomst. Ook het aan haar overleden moeder opgedragen akoestische liedje “Had A Good Reason” en de akoestische pianoballad “Just The Same” worden hier bijzonder emotioneel en ontroerend gezongen. Patty Griffin is een klassevolle zangeres en songschrijfster en dat heeft ze hier nog maar eens ten volle bewezen op deze naar haarzelf vernoemde nieuwe plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

label: The Orchard
distr.: Thirty Tigers

video